Čo by ste mali vedieť o komínoch?

29. 07. 2015 Peter Chymo
Ku každému domu patrí neodmysliteľne komín, ktorý tvorí špecifickú súčasť vykurovacieho systému. Komíny je možné roztriediť podľa viacerých hľadísk do rôznych podskupín. Pokiaľ chcete investovať do komína iba raz a „nevyhadzovať peniaze komínom“, tak je najideálnejšou variantou kúpa univerzálneho komína – komínový systém s keramickou komínovou vložkou, ktorý je určený pre tuhé, kvapalné a plynné palivá. Aj keď sa môže na prvý pohľad zdať problematika komínovej techniky jednoduchá, opak je pravdou. V tomto článku nájdete niekoľko praktických rád, čítajte ďalej.
Zlý komín

Ilustračné foto: Váš komín by určite nemal vyzerať takto...


Aby mal komín dobrý ťah, musí mať správnu účinnú výšku, musí byť v dobrom technickom stave a povrch vnútorných stien by mal byť hladký. Komínový ťah a účinnosť spaľovania závisí na priemere komínového prieduchu. Odpoveď na otázku: pre aký spotrebič potrebujem aký priemer a výšku komína Vám neposkytne Váš architekt, odpoveď treba hľadať u odborníka alebo v špecializovaných predajniach. Vyvarujete sa tak kúpy pre Vás nevhodného komína.


Ak plánujete mať v dome napríklad krb ako doplnkový zdroj vykurovania alebo ako estetický doplnok, odborníci odporúčajú postaviť dvojprieduchový komín, jeden prieduch bude slúžiť pre odvod spalín z krbovej vložky alebo krbových kachlí, druhý pre odvod spalín z plynového kotla alebo iného spotrebiča. Súčasťou komína môže byť takzvaná vetracia šachta, pomocou ktorej môžete odvetrať kúpeľňu, toalety alebo aj priviesť čerstvý vzduch pre fungovanie atmosférického kotla.


Výber konkrétneho komína by ste mali mať na pamäti už v úvodných fázach stavby Vášho domu. Ku tomu, ale potrebujete minimálne vedieť, aký spotrebič plánujete do komína pripojiť. Nepremyslená a uponáhľaná montáž Vám môže priniesť iba dodatočné náklady na „prerábku“ orientácie komínového zaústenia, prípadne čistiaceho otvoru s dvierkami.


Od svojho predajcu žiadajte vždy iba certifikovaný komínový systém. Ak je jeho cena podozrivo nízka, nemusí obsahovať všetky komponenty, alebo za svoje peniaze nedostanete primeranú kvalitu. Aj tu platí, že komín si nekupujeme na jeden rok. Iba dobrý komín sa vyznačuje plynotesnosťou, spoľahlivosťou a bezpečnou prevádzkou.

Späť na všetky články
Konfigurácia zostavy
Ponuka Vytvorené #
Nemáte uložené žiadne ponuky